Svédmasszázs

A svédmasszázs képzi valamennyi
 európai masszázsfogás alapját.

Öt alapfogása a következő:

Simítás, dörzsölés, gyúrás, ütögetés, vibráció, amely kiegészíthető kirázással és kimozgatással is.

Simítás alatt történik meg a tájékozódás, az első testi kontaktus, mely nyugtató és előkészítő fogás. Fontos a feszültség oldás, fájdalomcsökkentés és a nyirokkeringés javítása. Mechanikus úton hozzájárul az elszarusodott hámréteg leválásához.

 

Dörzsölés a legerősebb ingerfogás. Fellazítja a kötőszövetben gyakran előforduló összenövéseket, felszabadítják a letapadt inakat, csökkentik a myalgiás csomókat. Javítják az izomkontraktúra állapotát. Jobb vérellátást produkál a felszíni és a mélyebb rétegekben. A hosszú ideig, lassan végzett dörzsölés csökkenti a helyi érzékenységet, míg a gyorsabb tempóban végzett, serkenti, ingerli a központi és a perifériás idegrendszer működését.

Gyúrás egy keringésjavító masszázsfogás, melyben egyes izmot, vagy izomcsoportot emelünk fel csontos alapjáról, s kinyomva belőle a vért visszaengedjük eredeti állapotába. Izomgörcsök oldására; sorvadt izmok erősítésére, fáradt izmok regenerálására használjuk. Az izmok anyagcseréje fokozódik, vérkeringés és oxigén ellátása javul, valamint az izmok rugalmassága nő.

Ütögetés egy kimondottan ingerlő, serkentő hatást kelt. A bőrerek összeszűkülnek, tónusuk fokozódik, és a vérnyomás emelkedik. Frissítő hatású, de a hosszantartó ütögetés ellentétes hatású eredményt hoz. A vér jelentős része a bőrbe, és a bőr alatti kötőszövetbe kerül. A keringésben maradó kevesebb vért a szív könnyebben tudja szállítani.

Vibráció egy lazítófogás. Főleg laposan fekvő, csontról nehezen elemelhető izmok esetében alkalmazzuk. Csökkenti az idegek ingerlékenységét, nyugtató és fájdalomcsillapító hatású.

Kirázás, melyet végtagokon alkalmazzuk különféle testhelyzetekben.

Kimozgatás, ami az izületeknek természetes mozgás határáig történő módszeres mozgatása. Kontraktúrák oldására az egyéni érzékenységnek figyelembevételével a betegség ismeretében hajtjuk végre.