Egyéb masszázsok

Frissítő masszázs: Vérkeringés és közérzetjavító masszázs (hasonló a gyógy- és sportmasszázshoz).

Diagnosztikus masszázs: tájékozódás a bőr, a bőr alatti kötőszövet és izomzat állapotáról. Ezzel kezdünk minden új kezelést. Alapos felméréssel a még ki sem alakult betegségeket is észre veheti egy masszőr, és felhívhatja a beteg figyelmet a megelőzésre.

An-Mo, vagy Tui-Na masszázs: A kínai orvoslás alapjait képzik. A meridiánok mentén váltogatott fogásokat (ütögetést, gyúrást, csipkedést, ujjnyomást, szorítást, csavarást vagy simítást) alkalmaznak. Az energia áramlás felszabadítását, vagy csökkentését végzik vele, befolyásolva általuk a belső szervek működését.

Biodinamikus masszázs (Gerda Boyesen-féle): Pszichoterápiás masszázs. “A testen keresztül a lélek is gyógyítható.” Arra a felismerésre épül, hogy a rekeszizom összehúzásával és az izmaink megfeszítésével képesek vagyunk tudatunkból a szorongást, konfliktust, feszültséget okozó rossz érzéseket kiűzni. Ez a masszázsmódszer speciális légzéstechnikára épül. Általa megindul a szervezetben egy olyan folyamat, melynek hatására a páciens közvetlen kapcsolatba kerülhet a tudatalattijával.

Craniosacralis kezelés: Ez a terápia a koponya (cranium) belsejében és a gerincoszlopban végig a keresztcsontig (os sacrum) pulzáló agy- és gerincfolyadékra összpontosít. Ha e folyadék áramlási ritmusában zavar keletkezik, negatívan befolyásolja a közérzetet és a lelkiállapotot. A lélek, az agyon keresztül, bioelektromos úton befolyásolja a zsigeri szervek működését. Ilyen esetekben finom érintésekkel próbálják meg visszaállítani az egészséges agy-gerincvelői ritmust, melynek hatására élénkül a szervezet védekező képessége és beindul az öngyógyítás folyamata. E kezelési elv nyomokban fellelhető a kineziológiában is. Ez az érintésterápia bevált módszer a görcsök, migrénes fejfájás csillapítására, allergiák és fülzúgás ellen is.

Finnmasszázs: A finnmasszázs, hasonló a svédmasszázshoz, de sokkal egyszerűbb és hatékonyabb. A szegment és a kötőszöveti kezelések sokkal egyszerűbben elvégezhetők. Simítás, dörzsölés és vibrációs jellegű fogásokból állnak, valamint ezeknek variációiból. A simítás és dörzsölési fogásoknak is több fokozata van, a felszínestől az egészen mélyig, valamint egymásnak kombinációi. Ebből alakulhatott ki valószínűleg a svédmasszázs és a Rolfing-masszázs módszere. A sportmasszázsnál előszeretettel használják.

Indiai masszázs: Az ázsiai masszázs illóolaj központú változata. A végtagok test-távoli része felé dolgoznak, de nem gátolják a véráram útját. A meridiánokra nyomást gyakorolnak, lassan komótosan, nyugtatólag. Lassan haladnak a végtagok távoli része felé. Lényeges univerzális fogása a szeretetteljes, erőteljes simítás a keringés irányába, és a hangsúlytalan, de testérintő simítás ellentétes irányban, mellyel a “rontó energiákat leveszik”. Az illóolajok aromájukkal és diffundálásukkal hatnak a test élettanára. A kezelés közbeni meditáció és a mély relaxáció itt az igazi siker titka.

Kínai masszázs: A Kínai masszázs a legősibb masszázs terápia. A sárga császár orvosi könyvében maradt először írásos nyoma. Energetikai elven működik. YIN és JANG (Föld – energia és kozmikus – energia egyensúlya.) egyensúlyra épül, ugyanúgy, mint az akupunktúra, vagy szelídebb megoldású akupresszúra. Fogásai, csak hasonlóak a nyugati technikához, de mégis mások. Meridiánok nyomkodásával dolgoznak a végtagok testtávoli vége felé, de mégis figyelembe veszik a keringés irányát. Ez a különleges és nehéz ebben a technikában, hazánkban itt tévednek igen sokan a végrehajtásban, tanításában.

Meridián masszázs – Akupunktúrás masszázs: W. Penzel nevéhez fűződő akupunktúrás masszázs, melyet meridián masszázsnak is neveznek, egy masszírozó pálcával végzik. A meridián vonalon haladó energiák sebességét normalizálják vele. Az akupunktúrás pontokat vibrációs eszközzel serkentik. Szervek működési zavarainál, krónikus fáradtság esetén, vagy betegség megelőzéseként, preventív alkalmazzák.

Polaritás: A technika a kiropraktikus Randolf Stone nevéhez fűződik, aki a századforduló táján fejlesztette ki a módszert. Alapja annak feltételezése, hogy bizonyos energiaáramlás van a testben. A kézrátétel technikájával dolgozik. A kezeket arra a testrészre helyezzük, amely az energiaáramlás pólusának megfelel. Ezzel az energia kiegyenlítődése ismét helyreáll. A kiropraktikából ismert fogásokat is alkalmazzák. A kezelés, keringés- és anyagcserezavarokat serkent, érzékenységi zavarokat enyhít, az általános állapotot javítja. A módszer Angliában és az USA-ban már széles körben elterjedt.

Yin-Jang masszázs: A kínai filozófia alapján az ellentétes erők, Jin és a Jang, kiegyenlítődés elvére épül. A Jin emocionális jellegű, passzív, befogadó energia. A Jang aktív, dinamikus erőt képvisel. Ideális esetben e két erő egyenlő mértékben oszlik meg az emberben, kiegyenlíti egymást. Ha az egyensúly felborul, betegség ütheti fel a fejét a szervezetben. A Jin-masszázs lazító hatású, míg a Jang, tonizáló energiával tölti fel a testet.