Majoranna

Hörghurut, köhögés/köptető, megfázás/meghűlés, emésztési zavarok, álmatlanság, fejfájás, idegesség/félelem, relaxáló, stressz, görcsoldó, izomfájdalom, reuma, menstruációs zavarok.

A majoranna illóolajat (Aetheroleum majoranae) az ajakosvirágúak családjába (Lamiaceae) tartozó, ázsiai eredetű és Földközi tenger mentén meghonosodott majoranna (Origanum majorana) virágbimbós állapotban vagy virágzás kezdetén lévő száraz hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki, évente több alkalommal.

Az illóolaj hozama az első betakarításkor 0,5-1% körül van, a másodvirágzáskor gyűjtött, morzsolt földfeletti rész esetében 3%.

Az illóolaj halványsárga, sárgászöld vagy borostyánsárga színű, erősen fűszeres, átható illatú. A majoranna az egyik legkedveltebb fűszernövényünk, melynek olaját nem csak az élelmiszeriparban, hanem a kozmetikai iparban és a gyógyszerészetben is használják. A majoranna olaj legfontosabb hatásai: fertőtlenítő, antimikróbális, nyugtató, emésztő- és idegrendszeri tonizáló és fájdalomcsillapító. A majoranna illóolajat belsőleg emésztésjavíó összetételekben, külsőleg keringésfokozó, enyhe fájdalomcsillapító hatású masszázsolajokban használják, és férfiparfümök alkotórészeként is érvényesítik a higított olaj vagy az olaj egyes alkotórészeinek kellemes illatát.

A majoranna illóolaj külsőleg alkalmazva nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.