Fahéj

Megfázás/meghűlés, torokgyulladás, szájápoló, idegesség/félelem, stressz, reuma, menstruációs zavarok, nemi vágynövelő.

A fahéj illóolajat (Aetheroleum cinnamomi) a babérfélék családjába (Lauraceae) tartozó ceyloni fahéjfa (Cinnamomum verum) belső kérgéből és a kínai kasszia fahéjfa hámozatlan kérgéből víz- vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki. Az olaj előállításának hozama 0,5-4,0%. A kérgek mellett a fahéjfák leveleiből és leveles hajtásvégeiből is állítanak elő illóolajat.

A kéregolaj színe világos vagy sötétsárga, édeskés, fűszeres, markáns, éles.

A kéregolaj főbb hatásai: antimikrobiális, fertőtlenítő (fahéjaldeid), parazita és vírus ellenes, bőrvörösítő, gyulladásgátló, általános tonizáló és bélmotilitást (bélmozgást) serkentő.

A fahéjolaj alkalmazásának legfontosabb területei a hüléses megbetegedések, légúti fertőzések és szájüregi gyulladások, melyeknél megfázás elleni cseppek és szájüregi öblögetők, valamint inhalálószerek alkotórészeként kerül felhasználásra. Emésztőrendszeri panaszok (étvágytalanság, puffadás, stb.) kezelésben aromás és gyomorerősítő, valamint szélhajtó-görcsoldó kivonatok hatóanyagaként hasznosítják.

Fertőzések (hüvely-, húgyúti- és lázzal járó trópusi) kezelésnél fontos antimikrobiális hatású alkotórészül szolgál különböző összetett készítményekben, melyeket orvosi javaslatra használnak. Legyengült állapotok, depresszió esetén hangulatjavító illóolajkeverékek alkotórészeként aromalámpából elpárologtatva használható, de roboráló hatású készítmények összetevőjeként is felhasználják.

A fahéjkéreg illóolaj nem toxikus, közepesen irritáló, nyálkahártyairritáló, erősen érzékenyítő, nem fototoxikus. Az olaj erős érzékenyítő hatásáért a fahéjaldehid a felelős, amit a limonén és az eugenol tompít.