Bergamott

Megfázás/meghűlés, torokgyulladás, bőrgyulladás, elhízás, étvágyjavító, szájápoló, depresszió, frissítő, stressz, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, rovarcsípés, rovarriasztás.

A bergamott illóolajat a citromfélék családjába (Rutaceae) tartozó bergamottfa éretlen v. érett terméséből többnyire préseléssel (majd ezt követően szűréssel és centrifugálással) nyerik ki, viszonylag szerény, 0,5%-os hozammal. Emellett vízgőz-desztillációval is állítanak elő olyan illóolajat, amely mentes a fototoxikus hatású furanokumarin-vegyületektől, például a bergapténtől.

Az illóolaj színe zöld vagy zöldessárga, kellemes, friss gyümölcsre emlékeztető illatú. Az illóolaj nyugtató, fertőtlenítő és antibakteriális hatású.

Emellett még a dezodoráló és görcsoldó hatásai is megemlíthetők. Az illóolajat és az illóolajat tartalmazó készítményeket álmatlanság, szorongás, fokozott izgatottság megszüntetésére aromalámpás párologtás, nyugtató hatású testápoló masszázsolajok, fürdő- és szaunakészítmények formájában alkalmazzák. A bergamottolaj alkalmazásának másik fontos területe a bőrápolás, mely célra elsősorban kozmetikai termékek alkotórészeként kerül felhasználásra. Önmagában vagy más illóolajokkal társítva légtér fertőtlenítőként és légtér-illatosítóként is alkalmazzák.

A bergamott illóolaja enyhén irritáló, nincs bőrérzékenyítő hatása, viszont számolni kell a préseléssel kinyert illóolajban jelenlévő furanokumarin vegyületeknek, elsősorban a bergapténnek fototoxikus és fotokarcinogén hatásával, amennyiben az alkalmazással egy időben UV-fény (312-320 nm) éri a bőrünket. Ennek elkerülése érdekében szappanokban, fürdőkészítményekben nem lehet 0,4%-nál magasabb a bergamottolaj mennyisége, és a bergamottolaj vagy a bergamottolajat tartalmazó kozmetikumok használatát követő 12 órán belül kerülendő a napozás, a szoláriumozás és a napfényben történő síelés.