Bazsalikom

Hörghurut, köhögés/köptető, megfázás/meghűlés, emésztési zavarok, étvágyjavító, álmatlanság, depresszió, fejfájás, frissítő, idegesség/félelem, nyugtató, stressz, izomfájdalom, reuma, menstruációs görcsök, hányinger, rovarcsípés, rovarriasztás.

A bazsalikom illóolajat (Aetheroleum bascilici) az ajakosvirágúak családjába (Lamiaceae) tartozó kerti bazsalikom (Ocimum basilicum) virágzó hajtásaiból vízgőzdeszcillációval nyerik ki, termőhelytől függően 0,1-1% -os hozammal.

Az illóolaj színe rendszerint halványsárga, illata fűszeres, kissé szegfűszegre emlékeztető.

Az elsősorban fűszernövényként ismert bazsalikomból kinyert olaj egyebek mellett antimikróbális, gyulladáscsökkentő (fertőzéses eredetű gyulladások), görcsoldó és idegrendszeri szabályozó (feszültségoldó, figyelmet összpontosító) hatásokkal rendelkezik. Belsőleges alkalmazása csak aromaterápiás szakember javaslatára és alacsony metilkavikol tartalom esetén ajánlott.

A bazsalikom illóolajat tartalmazó készítmények alkalmazásának egyik fontos területeként a különböző emésztőrendszeri megbetegedések (emésztési zavarok, gyomor- és bélgörcsök, a fokozott bélgázképződés következtében kialakult szívtáji panaszok, valamint vírusoso eredtű májgyulladások) említhetők meg. Az olaj alkamazásának másik területe a nyugtalanság és a szorongás megszüntetése, valamint a koncentrációképesség fokozása, melynek elérésére aromalámpás párologtatást vagy bazsalikom olajos masszázst alkalmazhatunk.

Emellett alkotórésze lehet a szájüregi folyamatok kezelésére ajánlott készítményeknek, illetve a nehezen gyógyuló sebek kezelésére alkalmazott kenőcsöknek is. Az olaj külsőleg alkalmazva nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.