Gyógymasszázs

  • •A betűméret növelése•
  • •Alapértelmezett betűméret•
  • •A betűméret csökkentése•
Címlap Illó olajok
Illó olaj alkotó részei

Bergamott

•E-mail• •Nyomtatás• •PDF•

Megfázás/meghűlés, torokgyulladás, bőrgyulladás, elhízás, étvágyjavító, szájápoló, depresszió, frissítő, stressz, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, rovarcsípés, rovarriasztás.

A bergamott illóolajat a citromfélék családjába (Rutaceae) tartozó bergamottfa éretlen v. érett terméséből többnyire préseléssel (majd ezt követően szűréssel és centrifugálással) nyerik ki, viszonylag szerény, 0,5%-os hozammal. Emellett vízgőz-desztillációval is állítanak elő olyan illóolajat, amely mentes a fototoxikus hatású furanokumarin-vegyületektől, például a bergapténtől.

Az illóolaj színe zöld vagy zöldessárga, kellemes, friss gyümölcsre emlékeztető illatú. Az illóolaj nyugtató, fertőtlenítő és antibakteriális hatású.

Emellett még a dezodoráló és görcsoldó hatásai is megemlíthetők. Az illóolajat és az illóolajat tartalmazó készítményeket álmatlanság, szorongás, fokozott izgatottság megszüntetésére aromalámpás párologtás, nyugtató hatású testápoló masszázsolajok, fürdő- és szaunakészítmények formájában alkalmazzák. A bergamottolaj alkalmazásának másik fontos területe a bőrápolás, mely célra elsősorban kozmetikai termékek alkotórészeként kerül felhasználásra. Önmagában vagy más illóolajokkal társítva légtér fertőtlenítőként és légtér-illatosítóként is alkalmazzák.

A bergamott illóolaja enyhén irritáló, nincs bőrérzékenyítő hatása, viszont számolni kell a préseléssel kinyert illóolajban jelenlévő furanokumarin vegyületeknek, elsősorban a bergapténnek fototoxikus és fotokarcinogén hatásával, amennyiben az alkalmazással egy időben UV-fény (312-320 nm) éri a bőrünket. Ennek elkerülése érdekében szappanokban, fürdőkészítményekben nem lehet 0,4%-nál magasabb a bergamottolaj mennyisége, és a bergamottolaj vagy a bergamottolajat tartalmazó kozmetikumok használatát követő 12 órán belül kerülendő a napozás, a szoláriumozás és a napfényben történő síelés.

•Módosítás dátuma: •2010. •július• 10. •szombat•, 06:55••
 

Bazsalikom

•E-mail• •Nyomtatás• •PDF•

Hörghurut, köhögés/köptető, megfázás/meghűlés, emésztési zavarok, étvágyjavító, álmatlanság, depresszió, fejfájás, frissítő, idegesség/félelem, nyugtató, stressz, izomfájdalom, reuma, menstruációs görcsök, hányinger, rovarcsípés, rovarriasztás.

A bazsalikom illóolajat (Aetheroleum bascilici) az ajakosvirágúak családjába (Lamiaceae) tartozó kerti bazsalikom (Ocimum basilicum) virágzó hajtásaiból vízgőzdeszcillációval nyerik ki, termőhelytől függően 0,1-1% -os hozammal.

Az illóolaj színe rendszerint halványsárga, illata fűszeres, kissé szegfűszegre emlékeztető.

Az elsősorban fűszernövényként ismert bazsalikomból kinyert olaj egyebek mellett antimikróbális, gyulladáscsökkentő (fertőzéses eredetű gyulladások), görcsoldó és idegrendszeri szabályozó (feszültségoldó, figyelmet összpontosító) hatásokkal rendelkezik. Belsőleges alkalmazása csak aromaterápiás szakember javaslatára és alacsony metilkavikol tartalom esetén ajánlott.

A bazsalikom illóolajat tartalmazó készítmények alkalmazásának egyik fontos területeként a különböző emésztőrendszeri megbetegedések (emésztési zavarok, gyomor- és bélgörcsök, a fokozott bélgázképződés következtében kialakult szívtáji panaszok, valamint vírusoso eredtű májgyulladások) említhetők meg. Az olaj alkamazásának másik területe a nyugtalanság és a szorongás megszüntetése, valamint a koncentrációképesség fokozása, melynek elérésére aromalámpás párologtatást vagy bazsalikom olajos masszázst alkalmazhatunk.

Emellett alkotórésze lehet a szájüregi folyamatok kezelésére ajánlott készítményeknek, illetve a nehezen gyógyuló sebek kezelésére alkalmazott kenőcsöknek is. Az olaj külsőleg alkalmazva nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.

•Módosítás dátuma: •2010. •július• 10. •szombat•, 06:55••
 


•3. oldal / 3•

Szavazások

Szereti a különleges masszázsokat?