Gyógymasszázs

  • •A betűméret növelése•
  • •Alapértelmezett betűméret•
  • •A betűméret csökkentése•
Címlap Illó olajok
Illó olaj alkotó részei

Rózsafa

•E-mail• •Nyomtatás• •PDF•

Álmatlanság, depresszió, narancsbőr, terhességi csíkok, idegesség/félelem, nyugtató, relaxáló, stressz, nemi vágynövelő.

A rózsafa illóolajat a Brazíliában honos és a babérfafélék családjába tartozó rózsafa (Aniba rosaeodora var. Amazonica) fatörzséből vízgőz-desztillációval nyerik ki.

Virágillat, illetve rózsaillat, meleg, fára emlékeztető illat.

Az illóolaj legfontosabb alkotórésze a levendulában és a lavandinban is fő hatóanyagként előforduló linalool, mely vegyületnek antimikrobiális, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatását több kísérletben is igazolták. A rózsafa illóolajat nyugtató, szorongásoldó, elalvást elősegítő és bőrápoló készítmények (légtér-illatosítók, masszázs- és fürdőolajok) alkotórészeként lehet felhasználni.

•Módosítás dátuma: •2010. •július• 10. •szombat•, 06:50••
 

Rozmaring

•E-mail• •Nyomtatás• •PDF•

Hörghurut, köhögés/köptető, megfázás/meghűlés, bőrgyulladás, hajnövekedést serkentő, hajhullás/korpásodás, narancsbőr, elhízás, emésztési zavarok, szélhajtó, fejfájás, frissítő, nyugtató, stressz, görcsoldó, izomfájdalom, reuma, menstruációs zavarok, tisztító/méregtelenítő, visszérgyulladás-csökkentő, rovarriasztás.

Epilepsziás és terhes nők nem alkalmazhatják!

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) egy fűszer- és gyógynövény. Kinyerése a teljes növény vízgőz-desztillációja révén történik a virágzási idő alatt.

Illata fűszeres, élénkítő, enyhén kámforos.

Illóolajat, szaponint, cseranyagot tartalmaz, nyersen, vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissítő hatású. Hatásos égési sebeknél, gyulladásoknál és horzsolásoknál borogatásként

Forrázatát ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővízek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti. A rozmaring kiváló étvágygerjesztő. Illóolaja kiváló hajkondicionáló.

•Módosítás dátuma: •2010. •július• 10. •szombat•, 06:50••
 

Narancs

•E-mail• •Nyomtatás• •PDF•

Hörghurut, megfázás/meghűlés, elhízás, emésztési zavarok, étvágyjavító, idegesség/félelem, stressz.

A narancsolaj a narancs (Citrus aurantium) illóolaja. Az illóolaj előállítása hidegen sajtolással történik, a narancs héjából. A növény illóolaj tartalma 2%, ami azt jelenti, hogy 1 kg narancs olaj előállításához 50 kg friss gyümölcshéj szükséges. Színe zöldessárga, illata friss, édeskés.

Illatos fürdők alkotórésze, bedörzsöléssel a nyugtató, antibakteriális, és bőrápoló hatását, szájöblítés esetén antibakteriális, méregtelenítő hatását aknázhatjuk ki. Párologtatással kellemes, nyugtató környezetet teremt, csökkenti a felnőttek és a gyerekek alvási zavarait, idegességi tüneteit.

A kozmetikai iparban felhasználják: töredezett hajra hajsamponokhoz, kézápolókrémekhez, nehézláb érzés elleni lábápolókban, rozaceás, érzékeny és kevert bőrre készült arcápolószerekhez. Enyhíti a fogíny-gyulladás tüneteit, nyugtató, közérzetjavító fürdők és bőrápolószerek hatóanyaga.

•Módosítás dátuma: •2010. •július• 10. •szombat•, 06:51••
 

Majoranna

•E-mail• •Nyomtatás• •PDF•

Hörghurut, köhögés/köptető, megfázás/meghűlés, emésztési zavarok, álmatlanság, fejfájás, idegesség/félelem, relaxáló, stressz, görcsoldó, izomfájdalom, reuma, menstruációs zavarok.

A majoranna illóolajat (Aetheroleum majoranae) az ajakosvirágúak családjába (Lamiaceae) tartozó, ázsiai eredetű és Földközi tenger mentén meghonosodott majoranna (Origanum majorana) virágbimbós állapotban vagy virágzás kezdetén lévő száraz hajtásaiból vízgőz-desztillációval nyerik ki, évente több alkalommal.

Az illóolaj hozama az első betakarításkor 0,5-1% körül van, a másodvirágzáskor gyűjtött, morzsolt földfeletti rész esetében 3%.

Az illóolaj halványsárga, sárgászöld vagy borostyánsárga színű, erősen fűszeres, átható illatú. A majoranna az egyik legkedveltebb fűszernövényünk, melynek olaját nem csak az élelmiszeriparban, hanem a kozmetikai iparban és a gyógyszerészetben is használják. A majoranna olaj legfontosabb hatásai: fertőtlenítő, antimikróbális, nyugtató, emésztő- és idegrendszeri tonizáló és fájdalomcsillapító. A majoranna illóolajat belsőleg emésztésjavíó összetételekben, külsőleg keringésfokozó, enyhe fájdalomcsillapító hatású masszázsolajokban használják, és férfiparfümök alkotórészeként is érvényesítik a higított olaj vagy az olaj egyes alkotórészeinek kellemes illatát.

A majoranna illóolaj külsőleg alkalmazva nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő és nem fototoxikus.

•Módosítás dátuma: •2010. •július• 10. •szombat•, 06:51••
 

Levendula

•E-mail• •Nyomtatás• •PDF•

Hörghurut, köhögés/köptető, megfázás/meghűlés, torokgyulladás, bőrgyulladás, bőrregeneráló, hajhullás/korpásodás, lábgombásodás, narancsbőr, terhességi csíkok, emésztési zavarok, szájzug herpesz, álmatlanság, depresszió, fejfájás, idegesség/félelem, nyugtató, stressz, görcsoldó, izomfájdalom, reuma, fehérfolyás/gombásodás, klimax, menstruációs zavarok, dohányfüst/szagtalanító, gyulladáscsökkentő, izzasztó, lázcsillapító, tisztító/méregtelenítő, rovarcsípés, rovarriasztás.

A levendula illóolajat (Aetheroleum lavandulae) az ajakosvirágúak családjába (Lamiaceae) tartozó keskenylevelű, francia vagy valódi levendula (Lavandula angustifolia) frissen vágott virághozó ágvégeiből vízgőz-desztillációval nyerik ki, mintegy 1,5%-os hozammal.

Az illóolaj színtelen, halványsárga színű, édeskés, levendulavirágra emlékeztető és enyhén balzsamos illatú.

A valódi levendulaolaj nyugtató, ellazulást elősegítő, vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antimikrobiális főbb hatásokkal rendelkezik. Alkalmazásának egyik kiemelt fontosságú területe az alvászavarok, szorongás és idegesség kezelése, melyeknél aromalámpából elpárologtatva, vagy alvópárnák, masszázs- és fürdőolajok, illetve fürdősók alkotórészeként kerülhet felhasználásra. Antimikrobiális tulajdonságának köszönhetően sebgyógyulások elősegítésére, fertőzéses bőrbántalmak és lábszárfekély, valamint rovarcsípések okozta viszketés kezelésére bőrápoló készítmények alkotórészeként alkalmazzák.

A levendulaolajat tartalmazó bőrápoló készítmények kisbabáknál is biztonságosan használhatók. Alkalmazásának fontos területeként említhető meg a reumás, neuralgiás és egyéb krónikus fájdalmak kezelése, melyeknél elsősorban masszázs- és fürdőolajak, bedörzsölőszerek és kenőcsök alkotórészeként használatos; a fájdalom mérséklődését az ellazulást elősegítő hatásnak tulajdonítják. A valódi (francia) levendula illóolajából különböző kozmetikai készítményeket (párfümöket) és levegőillatisókat is előállítanak.

A valódi levendulaolaj nem toxikus, nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, nem fototoxikus.

•Módosítás dátuma: •2010. •július• 10. •szombat•, 06:52••
 
•További cikkeink...•


•1. oldal / 3•

Szavazások

Szereti a különleges masszázsokat?